26 Nisan 2014 Cumartesi

Bilimum

Yarım saatlik boşluk yakaladımda kendimi dışarıya aresmen fırlatabildim en sonunda. Burası çok güzel, yanidağın ortasındayız. Lojmanımız öyle en azından. Dışarı çıkıp biraz temiz hava alayımve etrafa bakayım dedim.



Gıdı Gıdı, eskiden böyle otumsu bişey vardı. Gövdesi benimn şu anki halimi andırıyo budaklanma kısmıda ağacı andırıyo hep. Ablamla sürekli demet demet toplardık bunlardan.Sonra bıngıldaklarımıza sürüp birbirimizi gıdıklardık. Başka bi ot yapmıyordu bunu, gıdıklamayı yani.

Aslan ağzı, niye aslan ağzı bilmiyorum. Ama çok güzel kokusu var bunun. İçe doğru kavisli bir çiçek. Ağız şeklinde açılmış, eve yakışanama evde büyütemediğimiz çiçeklerden. Kendini toprakta büyütür ve yabani olarak çıkar. İlkbahar çiçeklerindendir.

Karahindiba, Bonus kafa saçları var bu çiçeğin. Günümüzde her ne kadar yiğenim tarafından adı Bonus kafa olarak değiştirilmişse de benim için her zaman adı paraşüt çiçeği kalacak. Paraşüt çiçeği diyorum çünkü onun üstündeki pamuğumsu birikintiye üfleyince uçar gider hep rüzgarla beraber. Bunun şerbetini yaparlarmış eskiler. Hatta Padilah ve hareminden başkası da içmezmiş. Harem otuda derler buna.Koyunlar ve ineklerde çok sever. Yol kenarında gördüğüm koyunlar ve ineklerin hepsi bunlardan yiyordu mesela.Gerçi ben ne zaman görsem hep yiyorlar bundan.

Karasevda, Aslında bu bi çiçek değil. Yani açan bi çiçeği yok. Ama benim en sevdiğimbitkilerden olur kendisi. Bana hep adının Mecnun bitkisi olduğunu ima eder. Mecnunun Leylaya olan aşkının temsilidir bana göre. Ya da  sen Kerem ile Aslıya, Ferhat ile Şirine de atfedebilirsin. Ama ben Leyla ile Mecnun diyorum. Mecnunun sevdası o kadar büyükmüşki o aşk onun içinden çıkıp bir bitkide dönüşmüş hissi veriyor insana.

Helikopter , Buda aynı Gıdı gıdı gibi bi ot. Palmiye ağacının Cücük versiyonu desem yeridir. Bu otu alıp alimizin ortasına koyup " Uç uç helikopter, git sonra yine bana gel" derdik hatırladım bak şimdi. Bundan da gıdı yapılıyo ama gıdı gibi olmuyo. Gıdının yeri ayrı.

Dışarı çıkmışken bide etrafa baktım,

Ergüvanlar, Papatyalar, Gelincik var bi kaç tane, Sarmaşıklar, Karagöz çiçekleri yine her yere ekilmiş hemen yanında sümbüller var, Güller desen ayrı bi dünya, Kabak çiçekleride vardı, bi de salatalık çiçekleri, Kapuz ve kavunda görmüş gibi bişey oldum ama değilmiş. 

Iny(A)hu'dan masallar dinlediniz. Esen kalin.

2 yorum: